Per què necessito un arquitecte? Pensant en el meu segon article em vaig preguntar: la gent entén la nostra professió? Em vaig preguntar si nosaltres mateixos ho expressem alguna vegada o en algun mitjà. Em preocupava que els clients ens veiessin com a simples tècnics. Per això respondré la pregunta del títol de la manera més clara possible. Tots hem viscut en cases incompletes, millorables o amb necessitats urgents per resoldre, ja sigui pel desgast o del canvis vitals que experimentem. De sobte ens preguntem en la necessitat de contactar amb un arquitecte.
La feina de l’arquitecte es podria diferenciar en tres etapes: Abans del projecte, etapa de Disseny i la Construcció.
Abans del projecte
Primer que tot es preguntar-se la casa que volem. O sigui: la que ens podem permetre, la que necessitem o la que desitgem. Naturalment haurem d’escollir entre una d’elles.
Busca un arquitecte que t’escolti. Ningú més que tu sap les teves necessitats, desitjos i les claus per explicar la teva casa somniada. Per això hauràs de parlar amb l’arquitecte i ell escoltar-te. Has de visualitzar la casa que vols, com vols viure-la i disfrutar cada racó.
L’arquitecte serà el teu assessor tècnic de confiança.
Ell dibuixarà les teves necessitats, t’aconsellarà en els diferents espais, t’aportarà tipologies diferents que no havies pensat i solucions constructivesactuals. També redactarà el projecte per que sigui tot legal i conforme a les lleis vigents, fins obtenir la llicència d’obres.
Dirigirà l’obra, analitzarà els canvis proposats (si n’hi han) i els seus sobre costos.
Una vegada finalitzada l’obra s’obtindrà la primera ocupació i la casa estarà legalitzada com a propietat.
Tot aquest llarg camí es fa amb molt de diàleg i confiança mútua.
No s’ha de buscar l’arquitecte més econòmic, ja que no és el més convenient. El millor és en el que tinguis més confiança, et transmeti més seguretat i s’adapti a les teves necessitats.
Abans de l’elecció del terreny o d’una casa a reformar-ampliar també et pot assessorar. Es poden trobar amb immobiliàries físiques o virtuals, pel Facebook o passejant l’entorn que ens agrada i veient rètols de venda.
Dissenyant la teva casa
Aquesta etapa és entusiasmant i delicada i no pot fer-se amb presses.
El client vol millorar la seva qualitat de vida i per això ha d’escollir un disseny bo per ell i les seves circumstàncies.
El disseny s’ha d’adaptar al estil de vida, la forma d’ésser, els valors i la família del client. La casa és el reflex de la família ja que és on hi han naixements, aniversaris, records i moltes experiéncies claus en la vida.
Un bon disseny és el que ens ajuda a estalviar, el que ens farà viure ordenadament i el que ens fa tenir una qualitat de vida segons les nostres necessitats.
L’arquitecte ha de transmetre tot això en les seves propostes.
Un bon projecte reflexa molt bé les solucions constructives i evitarà sobre costos.
Un disseny de qualitat és el que estalvia recursos i té eficiència energètica, també utilitza materials de gran resistència tèrmica i alhora saludables.
Una casa saludable millora les persones que l’habiten.
Inverteix en lo més important i necessari pel teu confort, en les coses que la seva substitució seria en un futur inviable.
Inverteix en el millor aïllament, en un bon disseny segons les teves necessitats, en materials de qualitat en murs i teulades, en definitiva amb aconseguir una casa de baix consum energètic.
Exemple: Una cuina, un bon mobiliari o un bon parquet el pots tenir més endavant i així estrenar casa en un futur; però els murs exteriors mai els canviaràs.
El disseny és l’instrument de planificació i no es pot improvisar.
El pressupost és bàsic per tenir-ho com a punt de partida i sempre s’ha d’optar per la qualitat constructiva.
L’arquitecte també ha d’ensenyar tots els tipus de cases semblants per que el client pugui escollir el seu model ideal.
Dissenyar una casa no és només que tingui una forma bonica. Es pot fer un bon disseny d’una casa de menys de 100 metres quadrats i d’una amb més de 200 metres quadrats. La casa més barata és senzillament més petita.
Construcció de la casa
L’arquitecte ha d’estar al teu costat durant tot el procés de construcció i així t’ajudarà a prendre les millors decisions.
Evita decisions precipitades i dobles instal·lacions ja que són sobre costos. Els clients han de ser bons planificadors i no improvisar temes fonamentals de la casa.
L’arquitecte ha de detectar problemes de disseny i els sobre costos en decisions que es van prenent i també anar informant si ens anem sortint de pressupost.
Anar a l’obra i definir cada espai amb les idees clares.
S’ha de simplificar i evitar que la construcció se’ns en vagi de les mans, per temps, per diners i per energia.
Quan el projecte es fa assequible es converteix un una experiència meravellosa.
Escollir bé al constructor és molt important. Al igual que l’arquitecte el millor mai no és el més barat.
Un bon constructor té una bona planificació, té bons equips de col·locadors i acostuma a seguir les ordres dictades per la direcció, sempre amb diàleg i consens.
Un element clau per al control del pressupost són els amidaments. Com millor estiguin fets més ajustat és el pressupost i més real.
Els amidaments són el càlcul de totes les feines i materials que intervindran a l’obra i defineixen el pressupost total. ( Exemple: metres quadrats de guix en tota la casa,…)
Tots els canvis que es decideixen durant l’obra aporten sobre costos.
L’experiència em diu que el constructor que no fa el seu pressupost amb els amidaments, està donant preus a ull i ho fa per no mullar-se.
És molt difícil que no apareixin sobre costos ni imprevistos, però amb sintonia entre tots els implicats es troben solucions adients per tothom.
L’arquitecte i aparellador han d’ésser constants, setmanalment i de manera productiva en totes les visites d’obra.
A mida que s’aproxima el final d’obra i hi han més industrials arriben els dubtes; però s’ha de confiar amb el criteri de conjunt de l’arquitecte.
Al final de l’obra també hi han preses per acabar, però les decisions precipitades no són bones.
Contacta amb mi i t’informaré de tot això i molt més.